Пресцентърът на БЗНС с дълбока скръб съобщава, че ни напусна нашият

...
Пресцентърът на БЗНС с дълбока скръб съобщава, че ни напусна нашият
Коментари Харесай

Почина депутатът Петко Огойски

Пресцентърът на Български земеделски народен съюз с дълбока тъга оповестява, че ни напусна нашият съмишленик и член на Български земеделски народен съюз Петко Огойски. Ревностен почитател на Български земеделски народен съюз, той остана правилен на концепциите на съюза до последния си мирис ", се споделя в публикуваното известие до медиите.

Петко Огойски е роден в село Огоя, на 1 ноември 1929 година в местността Войкин дол. Произхожда от огойския жанр „ Заяците “. Учи в родното си село, след което приключва гимназия в София.

През 1950 година е наказан на 5 години затвор за „ противников стихове и заговорническа активност “ която присъда изтърпява в затвори и в концлагера Белене. След освобождението му е признат в Историко-филологическия факултет на Софийски университет. Следването му е прекратено от нова присъда през 1962 година

Депутат от квотата на Български земеделски народен съюз „ Никола Петков “ в VII Велико народно събрание. Бил е основен редактор на вестник „ Земеделско знаме “. Член на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските публицисти, на Българското историческо сдружение и на Съюза на краеведите в България.

Петко Огойски е един от хората, които описаха страданията по време на комунистическия режим. До сетния си час работеше върху нови текстове и сътвори безчет публикации, разкази и стихове. Най-известните от тях са: " Записки за българските премеждия “, кн. 1,2,3; „ Българска кръв “, изд. 1971 (стихотворения), „ Шепа земя “, изд. 1971 (стихове и разкази)

Поклонението ще бъде на следващия ден в 11часа в църквата на кв. Чепинци.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР